علت وجود طب در عالم و سیر تدریجی از باستان تا کنون
چون آدمى جان خود را خیلى عزیز مىدارد، پیوسته درصدد کسب اطلاعات و معلومات تازه و جدید بوده و آنى از آن غفلت نمىورزیده است.
بدین مناسبت در تاریخ طب و فنون وابسته بدان اختلاطى از طب کشورها و ملل دیگر مشاهده مىشود و گاه این اختلاط به مرحلهاى رسیده که طب اصلى کشورى ذیل طب کشورى دیگر درآمده است.
طب و طبابت از روزى که بشر خود را شناخته با آدمى همراه بوده و مردم ما قبل تاریخ از خواص بعضى گیاهها و نباتات و اطلاعات بسیار ابتدائى در مورد علوم بهمانند نجوم و زیاد امثال آنها داشتند و برحسب احتیاج بدان قسمت از علوم تمایل مىنمودند که به عقیده آنان بیشتر مورد نظر و احتیاجشان بوده است (باعتبار زمان)
آدمى پا را از محیط احتیاجات اولیه فراتر نهاده و بر اثر حب حیات و لذت زندگى در پى معجون جوانى یا باصطلاح اطباء اسلامى” اکسیر- اعظم” افتاده است
موضوع تاریخ طب و اطباء
اگرچه از نظر تشریح و تعریف از یکدیگر مجزى مىباشند، بدین معنى که تاریخ طب یا تاریخ پزشکى عبارت از شرح و توصیف اصول و عقاید پزشکى و ترقیات علم طب در طى ادوار مختلفه در دنیاست، به عباره اخبرى” تاریخ تحول طب” است. و تاریخ اطباء یا تاریخ پزشکان سرگذشت و شرح حال پزشکان است. اما از نظر آنکه عموما این دو تاریخ باهم پیوستگى دارند بدین لحاظ وقتى طب دورانى مورد بحث باشد طبیعه نام اطباء آن دوران نیز بمیان مىآید، و این اطباء مىباشند که نقش بزرگ عقاید طبى را ایفاء مىنمایند، پس چطور مىتوان این دو شعبه بزرگ از طب را از یکدیگر مجزى ساخت.
بیان این مطلب عقیده اکثریت اطباء و مورخین و تذکرهنویسان مشرق زمین و عدهاى از مغرب زمین مىباشد که طى قرون متمادیه در تذکرهها و تواریخ به همین نحو عمل گردیده، به عباره اخرى شرح حال اطباء منضم به آثار و مؤلفات و عقاید آنان یکجا ذکر شده است، به مانند فهرست ابن الندیم و طبقات الاطباء ابن جلجل اندلسى و تاریخ الحکماء جمال الدین قفطى و عیون الانباء ابن ابى اصیبعه و امثال آنها، و از کتب متأخرین مانند مطرح الانظار فى تراجم اطباء الاعصار تألیف مرحوم رکن الحکماء فیلسوف الدوله.
کتب تاریخی معتبر در طب و پزشکی
اما در تواریخ و تذکره هاى مغرب زمین جانب شرح حال پزشکان کمتر ملحوظ شده بلکه بیشتر جنبه تاریخ پزشکى و اصول و عقاید پزشکان در دانش پزشکى مراعات گردیده است، فقط کتبى که مخصوصا در شرح حال اطباء بنحوى از انحاء به رشته تحریر درآمده است، از قسمت دوم یعنى جنبه پزشکى و اصول و عقاید پزشکان کمتر صحبت بمیان آورده اند.
تاریخ طب تألیف دکتر مونیه
فرانسوىDr .Meunier و تاریخ طب تألیف چارلز گرین کمستون انگلیسىCharles Greene Cumston که توسط ما دام دیسپان دوفلورانMme .Dispan de Floran به زبان فرانسوى ترجمه گردیده و تاریخ طب تألیف آ. کاستیلیونى ایتالیائىA .Ctastiglioni که توسط آقایانF .Gidon ,J .Bertrand به زبان فرانسوى برگردانده شده و تاریخ طب لوسین لکرک فرانسوىL .Leclerc (که قسمت اعظم آن تقریبا ترجمه طبقات الاطباء ابن ابى اصیبعه است)
یکى از آخرین و معتبرترین آنها کتاب تاریخ طب تألیف عدهاى از دانشمندان فرانسوى مىباشد که به سال ۱۹۳۶ میلادى به زبان فرانسوى تحت نظر شادروان استاد لینل لاواستینLaingel Lavastine به رشته تحریر درآمده و در سه مجلد مىباشد و از کتب تاریخ طب بسیار معتبر مىباشد.
تاریخ پزشکان یا تاریخ اطباءHistoire des Medecinsتاریخ پزشکى یا تاریخ طب به معناى حقیقىHistoire de la Medecine یا اگر بخواهیم ترجمه صحیح ترى براى آن قائل گردیم باید بگوئیمHistoire Medicale که به زبان انگلیسى به کلمهMedical History گفته مىشود. چنانکه دکتر سیریل الگودDr .Cyrill Elgood درباره طب ایران نگاشته است و آن را به نامA Medical History of Persia نام نهاده است.
هیچ دیدگاهی نوشته نشده است.