محصول به سبد خرید اضافه شد
0

سلول شناسی

سلول شناسی یاخته واحد بنیادین ساختاری و کارکردی همه جانداران (ارگانیسم‌های موجودات زنده) است و به صورت بافت سازمان می‌یابد. سلول کوچکترین واحد زندگی (حیات) است و آن‌ ها اغلب "بلوک های زندگی" نامیده می شوند. مطالعه سلول ها، زیست شناسی سلولی است.

مباحثی بسیار ویژه و دقیق با ما همراه باشید

پيسكولوژی ىسیتولوژی

پيسكولوژى
سیتولوژی

#یاخته یا #سلول
(به فرانسوی: #Cellule)،

سلول -یاخته -سیتوپلاسم

یاخته واحد بنیادین ساختاری و کارکردی همه جانداران (ارگانیسم‌های موجودات زنده) است و به صورت بافت سازمان می‌یابد. سلول کوچکترین واحد زندگی (حیات) است و آن‌ ها اغلب “بلوک های زندگی” نامیده می شوند. مطالعه سلول ها، زیست شناسی سلولی است.

نظریه یاخته‌ای یا سلولی که در سدهٔ پانزدهم میلادی پدید آمد می‌گوید که همه جانداران از یک یا چند سلول تشکیل شده‌اند، همه یاخته‌ها از یاخته‌های پیشین پدید می‌آیند، همه کارکردهای زیستی یک جاندار در درون سلول‌ها انجام می‌گیرند. این واحدهای بنیادی حاوی اطلاعات وراثتی لازم برای سامان دادن به کارکرد سلول و انتقال اطلاعات به نسل‌های آینده نیز هستند. سلول‌های بدن موجودات پریاخته‌ای در برخی بافت‌ها مانند پوست با پیوند میان‌یاخته‌ای به هم متصل می‌شوند.

انواع یاخته بر اساس وضعیت:

پروکاریوت: سلول‌هایی که به علت نداشتن دیوارهٔ هسته، مواد هسته‌ای در سیتوپلاسم پراکنده شده‌است و هسته مشخصی ندارند. مانند باکتری‌ها و جلبک‌های سبز – آبی

یوکاریوت: سلول‌هایی که هستهٔ آنها غشایی دارد که آن را در بر می‌گیرد و هستهٔ مشخصی دارند. مانند گیاهان، جانوران، قارچ‌ها و آغازیان.

?

یاخته_پیکری یا سلول‌های سوماتیک (به انگلیسی: Somatic cell)

به یاخته‌هایی گفته می‌شود که در پیدایش بافتها و اندامهای بدن نقش‌آفرینی می‌کنند. در برابر یاخته‌های پیکری، یاخته‌های جنسی هستند که به پیدایش کامه‌ها (گامتها) شامل نرینگی (اسپرم) و تخمک می‌انجامند.

یاخته‌های پیکری به همهٔ یاخته‌های جانداران چندیاخته‌ای به جز یاخته‌های جنسی و یاخته‌های زایشی و یاخته‌های بنیادی دگرگون‌نشده گفته می‌شود. یاخته‌های پیکری همهٔ اجزای اندامگان‌های پریاخته‌ای را تشکیل می‌دهند. بافت‌هایی در بدن مانند بافت‌های ماهیچه، کبد، استخوان، عصب، پوست و دیگر بافت‌های غیرجنسی همگی از یاخته‌های پیکری هستند.

برخلاف یاخته‌های جنسی مثل اسپرم یا تخمک که تک‌دسته هستند و یک دسته کروموزوم دارند یاخته‌های پیکری دودسته هستند و دو دسته کروموزوم دارند (یعنی یک دسته کروموزوم از پدر و یک دسته از مادر).

سلولهاى بدن انسان ( سوماتيك)، حاوى 46 كروموزم (23 جفت) مى‏باشد و هر كروموزم حاوى هزاران ژن وراثتى است. از آنجايى كه تعداد كروموزمهاى دريافت‏شده توسط جنين، نبايد بيشتر از تعداد كروموزمهاى والدين خويش باشد،
بنابراين بر خلاف تمامى تقسيمهاى سلولى كه در ساير نقاط بدن رخ مى‏دهد- و سلولهاى 46 كروموزمى (ميتوز) به وجود مى‏آيند- طى فرايند تقسيمى كه سبب نصف شدن كروموزم مى‏شود (ميوز)، سلولهايى با 23 كروموزم در سيستم جنسى مردان و زنان به وجود مى‏آيد؛
يعنى هر كدام از والدين، تنها 23 كروموزم (50 درصد كروموزمهاى انتقال‏دهنده صفات) را به فرزند (جنين) مى‏دهند. اين مسئله باعث مى‏شود كه تنوع و گوناگونى بسيارى در نسلهاى آينده رخ دهد و انسان مدام در حال دگرگونى و رشد و نمو متفاوت باشد. «1»

  «1»چكيده‏اى از ژنتيك، ژى. ال روسينيو، ص 88 و 89.

?ژن ‏ها

A

: هر سلول بدن حاوى 46 كروموزوم مى‏باشد.

B

: هر كروموزوم، نوار زنجير مانندى از دى‏ان‏اى(DNA) مى‏باشد.

C

: وقتى كروموزوم را زير ميكروسكوپ الكترونى بزرگ كنيم، شبيه نردبان بلندى مى‏باشد كه پيچ خورده است.

D

: پله‏ هاى نردبان دى‏ان‏اى از چهار جفت باز به نام‏هاى آدنين(A) ، گوانين(G) ، سيتوزين(C) و تيمين(T) ساخته مى‏شوند، هر توالى از جفت بازها حاوى دستوراتى است كه توليد يك پروتئين خاص را فرمان مى‏دهد و اين توالى جفت بازها را اصطلاحا ژن مى‏نامند.

?

دیدگاه‌ها

رفتن به بالای صفحه

آشنایی با ما

کتابخانه دیجیتال اشارت جایگاه فرهنگی و علمی تخصصی در مجموعه بزرگ اشارت میباشد که با موجود نمودن انواع کتابخانه های موضوعی کتب کهن و بسیار نفیس را بصورت دیجیتال و الکترونیک منتشر نموئده و به اهل علم و معرفت ارائه مینماید .

ایران-تهران- ستارخان
تلفن: 02166561928

از ساعت ۸ الی ۱۸ -۰۲۱۶۶۵۶۱۹۲۸
با ما در تماس باشید

کلیه حقوق این سایت متعلق است به مجموعه بزرگ اشارت با مدیریت ایمان رضی زاده مشهور به حکیم رضی