محصول به سبد خرید اضافه شد
0

مری و شکمبه یا همان معده

مری و شکمبه یا همان معده  در پايانه دهان دو راه است كه يكى براى تنفس كه به شش می رود "ناى" نام دارد و ديگرى براى خوراك و آشاميدنى كه به شكمبه مى‏ رود "مرى" نام دارد از پشت بر روى مهره ‏هاى گردن قرار گرفته و امتداد دارد تا آن كه ديافراگم ‏را رد كند

شناخت مرى و شكمبه‏:

 در پايانه دهان دو راه است كه يكى براى تنفس كه به شش می رود “ناى” نام دارد و ديگرى براى خوراك و آشاميدنى كه به شكمبه مى‏ رود “مرى” نام دارد از پشت بر روى مهره ‏هاى گردن قرار گرفته و امتداد دارد تا آن كه ديافراگم ‏را رد كند

و با تارهايى بسته شده و چون ديافراگم را رد كند گشاد مى ‏شود و شكمبه نام مى‏ گيرد در ضمن كمى به سمت چپ مايل است از اين سر شكمبه كمى بسوى چپ گرايش دارد.مری و شکمبه یا همان معده  در پايانه دهان دو راه است كه يكى براى تنفس كه به شش می رود "ناى" نام دارد و ديگرى براى خوراك و آشاميدنى كه به شكمبه مى‏ رود "مرى" نام دارد از پشت بر روى مهره ‏هاى گردن قرار گرفته و امتداد دارد تا آن كه ديافراگم ‏را رد كند


كف (گودى) آن بسمت راست است اگر آن را كدوى گرد با گردن دراز كه به ته آن گردن ديگرى متصل مى‏شود بپندارى به اين شكل مى‏توان ريخت

شكمبه و مرى را به تصوير درآورى جز آن كه شكمبه در جايى كه به پشت مى ‏رسد اندكى سطحى شده در ضمن بخش سربالايى آن مرى مى‏ باشد و سر ديگرش آغاز روده ‏هاست

كه به مهره ‏ها و ديگر اندام‏هاى درونى توسط نوارها و تارهايى محكم و استوار گرديده و نگهدارى مى‏ شود.

آفريدگار به جهت ارزشمندى و نياز فراوان به هركدام اين اندام‏ها و نگرانى از آسيب دادن هريك، آنها استوارتر و سخت‏تر بسته‏ بندى كرده است.

دهانه ى پايين شكمبه را باب المعده يا بواب‏ «1» مى ‏نامند.

چنانچه شكمبه از خوراك پر شود اين دهانه بگونه ‏اى بسته مى ‏شود كه هيچ چيز، حتى آب بيرون نمى‏ رود تا آن كه گوارش پايان يابد و يا فاسد شود سپس دهانه باز مى‏ گردد تا آنچه در شكمبه است به روده‏ ها رود

و اين نخستين جايگاه روده‏ ها است. تنه‏ ى شكمبه از سه لايه تشكيل شده يكى از آنها رشته‏ هايى در درازا و دومى در پهنا و سومى رشته‏ هايى در بخش پشتى آن قرار گرفته است‏


دهان با داشتن دو ويژگى حس بساوايى و چشايى، توانايى جداسازى مزه‏ هاى خوب از بد دارد. چون مزه‏ هاى خوب، در بيشتر موارد سازگار با تن و خوراك‏ساز آن هستند.

ارزشمندترين كار زبان سخن گفتن است. همچنين در هنگام جويدن خوراك در دهان، آن را بجهت نياز در آسياب كردن يكنواخت به شكل‏هاى گوناگون جابجا مى‏كند.


اين كار زبان به مانند آسيابى است كه براى خوب آسياب كردن همه چيز را در هم مى ‏آميزد.
دندانها سه گونه‏ اند

برخى براى بريدن شايستگى دارند چون دندان‏هاى پيشين و كنارى و برخى كه براى شكاندن چون نيش و گروهى براى آسياب كردن چون دندان‏ه اى پنج‏گانه آسياب.


از شگفتیهاى روى هم قرار گرفتن دندان‏ها

اين است كه دندان‏هاى پيشين و كنارى (بالا و پايين) در هنگام نياز مى‏ توانند در تماس و نوك به نوك شدن با همديگر باشند

و اين كار در هنگام گاز گرفتن بدين‏گونه است كه برخى از آنها بر دندان روبرو خم شده و دندان‏هاى پايين را پوشانده و تماس ميان آنها برقرار مى‏ شود.

اگر اين‏گونه نباشد كار گاز گرفتن هر چيز انجام نمى‏گيرد. اين كار با كشيده شدن فك پايين به جلو سبب مى‏شود كه دندان‏ها با هم نوك به نوك گردند.

و در هنگام جويدن و آسياب كردن فك به جاى خودش باز مى‏ گردد و دندانهاى پيشين و كنارى پايين به درون رفته و از حالت نوك به نوك شدن با دندان‏هاى بالا دور مى ‏شوند.

بدين‏گونه دندان‏هاى آسياب روى همديگر قرار مى‏گيرند.


با نوك به نوك شدن دندان‏هاى پيشين و كنارى آرواره‏ ى بالا و پايين امكان جفت شدن دندان‏هاى آسياب از ميان خواهد رفت. اين حالت هنگامى رخ مى‏دهد كه شكستن (چيزى) خواسته شده باشد.
ريشه‏ ى دندان‏هاى آسياب به جهت كاركرد و ماندگارتر بودنشان بزرگتر از ريشه‏ ى ديگر دندان‏هاست. بيشتر شدن شمارگان ريشه‏ ى دندان‏هاى بالا بجهت آويزان بودن آنهاست.


پيش از اين گزارشى براى وارد نشدن چيزى به درون ناى در هنگام قورت دادن خوراكى‏ها داده شد. اكنون آن را روشن‏تر بازگو مى ‏كنيم:


در هنگام قورت دادن خوراك، مرى به سمت پايين مى‏ رود و حنجره بالا كشيده مى ‏شود و دريچه‏ اى روى آن استوار مى‏ گردد تا قورت‏ دادنیها از روى آن دريچه رد شوند و به درون مرى سرريز شوند.

زمانى كه خوراكیها به شكمبه‏ رسيدند، شكمبه‏ آنها را میگيرد و از آن انباشته و پر میشود و دهانه ‏ى شكمبه‏ بسته مى‏ شود و خوراكى‏ها در آنجا مى‏ ماند تا گوارش آنها به پايان رسد.


جگر از راست و سپرز از چپ و چادرينه‏ ى شكم‏ «1» از جلو ماهيچه ‏هاى تيره‏ ى پشت‏ «2» شكمبه را از پشت در بر مى‏ گيرند.

همه‏ ى اين اندام‏ها براى گرم نگهداشتن و همچنين بهتر گرم كردن آن مى‏باشد.

در نتيجه خوراك در آن مى‏ پزد تا آن كه به مانند شيرابه‏ اى شود كه مناسب براى رخنه كردن به درون دهانه ‏ى كانال‏هاى رونده به جگر باشد كه آن را پيش از اين بازگو كرديم.


فراوانى اين دهانه‏ ها به اين دليل است كه چون اگر يكى باشد همه گواريده‏ ها به يك جا بايد سرازير شود و اين ممكن است بخشى از گواريده‏ ها، اين يك دهانه را از دست دهند و هدر روند.

دیدگاه‌ها

رفتن به بالای صفحه

آشنایی با ما

کتابخانه دیجیتال اشارت جایگاه فرهنگی و علمی تخصصی در مجموعه بزرگ اشارت میباشد که با موجود نمودن انواع کتابخانه های موضوعی کتب کهن و بسیار نفیس را بصورت دیجیتال و الکترونیک منتشر نموئده و به اهل علم و معرفت ارائه مینماید .

ایران-تهران- ستارخان
تلفن: 02166561928

از ساعت ۸ الی ۱۸ -۰۲۱۶۶۵۶۱۹۲۸
با ما در تماس باشید

کلیه حقوق این سایت متعلق است به مجموعه بزرگ اشارت با مدیریت ایمان رضی زاده مشهور به حکیم رضی