پیسکولوژی و علم الجنین
پیسکولوژی و اسرار عالم خلقت
در علم فراست يا علم الطباع كه از طبايع موروثى و خونهاى اجداد انسانها بحث مىكند اخلاق ذاتى و اكتسابى را از حيث حسن خلق، سوء خلق، عصبى مزاج، خوش طبع و سريع الحركة و كثير الحرص و غير اينها را مورد بررسى قرار مىدهند و ضمناً سعه نفس انسانى و بُعد آفاق آن را كنكاش مىنمايند. چنانكه شيشه شفاف اشياء را نشان مىدهد همان طور طبايع انسان و جلوه طبيعت بشر را از درون جسم او درك مىكنند و به عبارت ديگر به امور مخفى از امور ظاهرى استدلال مىشود كه اسرار خلقت و ابداع آن كه پيسكولوژى نام دارد، مىباشد.
آرى انسان مخلوق عجيبى است كه معانى ظاهر و پنهان در وى گنجانده شده و از اسرار و اعضاء ظاهرى و باطنى تشكيل يافته است. روانيات و افكار مهمى در آن نهفته است بدين جهت است كه در هوا، دريا و صحرا سير مىكند.
در هر حال انسان اگر چه از نظر ذاتى هم ناقص باشد اما مىتوان آن را به وسيله تربيت كامل نمود، بلكه حيوانات را نيز مىتوان تربيت كرد ولى معلوم است ريشه واصل انسان هرچه پاكتر باشد نتيجه خوب به دست مىآيد، لذا پيغمبر صلى الله عليه و آله فرمود: «تخيروا لنطفكم فان العرق دسّاس».
چنانكه انسان بالطبع مدنى و اجتماعى است و در ميان آنها بلند، كوتاه، زيبا، قبيح، زيرك، پخمه، شجاع، ترسو و غير اينها از صفتها وجود دارد. اما با همه آنها هيچ يك از انسانها مشابه آن ديگرى نيست و كسى از سبب اختلاف صور و اشكال اطلاعى ندارد حتى انگشت سبابه كسى نيز مشابه آن ديگرى نيست چنانكه صفات مخصوص كه يكى دارد آن ديگر ندارد، كه علماى علم فراست براى هر كسى صفاتى و اثراتى معتقد هستند و برخى از آنها نيز نزديك به صحت است.
نفس انسانى كه پيش از اتّصال به بدن جوهرى قرار دارد
و همه چیز در او بقوّت(بالقوه) بود بواسطه ی افلاك و انجم بفعل آید(بالفعل شود)، چون نطفه كه شخصِ انسان در او به قوّت است به رحم ميرسد و دراو قرار ميگيرد و ماه اوّل در تدبير_زحل ميباشد (که سرد و خشک است)زيرا كه اوّلين روحانيّتى كه در عالم طبائع تأثير ميكند روحانيّت زحل است و همه ماهها باو منعقد ميشود، و ماه دوّم در تدبير….
با علم نطفه شناسی و ارتباط آن بصورت مستقیم با نجوم و علم
تابا حقایق علمیه بکر و زیبایی که از متن متون کهن اخذ شده بزبانی آسان (برای عموم مردم) آشنا شوید
سیر جنین تا تولد
درباره هفته نخست بارداری و رشد جنین بیشتر بدانید
در سیری زیبا خویشتنمان را بهتر بشناسیم
مقاله جنین شناسی برای مطالعه و دانلود اینجا کلیک نمائید
سیتولوژی
?در اين قسم ساخت ابتدائى سلول درباره پرتوپلاسم علم_جنين و غيره بحث شده كه شروع مىشود از ساخت سلول. آن علمى كه در ساخت سلول و اعمال آن بحث مىكند آن را علم_خلا يا cytology مىگويند.
?از مهارت تامه اين علم خيلى از گره هاى تشخيص امراض باز مىشود و توقع است كه تحقيق و جستجوى اين علم سبب شود كه علاج بعضى از امراض خطرناك شناخته شود كه موجوديت بشر را تهديد مىكنند و چنانچه بواسطه تحقيق علم خلا يا حكماء ماهيت و شكل مرض سرطان را شناختهاند و يقين كامل است كه اگر تحقيق دقيق اين علم اجرا گردد علاج اين مرض شناخته و خطرناك بزودى حاصل گردد.
?سلول چيست؟
سلول در حقيقت يك ذره حيوانى بسيار كوچك است كه از لحاظ ضخامت مختلف است چنانچه بعضى از سلولها خيلى كوچك هستند و بعضى بزرگترند كه بغير از وسيله ميكروسكپ ديده مىشوند و اينها عموماً در ضخامت يك شش هزارم اينچ و يك صدم اينچ مىباشند يعنى آنها كه خيلى كوچك هستند در مسافت طولى شش هزار سلول در يك اينچ طول جا مىگيرد و بزرگها صد سلول در اينچ جا مىگيرد سلولها را پروتوپلاست protoplas هم مىگويند و در اين سلولها كوچكترين برابر دو ميكرون مىباشد.
پرتوپلاسم
?تمام جانداران خواه گیاهی یا حیوانی از سلولهایی پدید آمده اند . برای مثال ، انسان دارای میلیون ها سلول است . ولی موجود دیگری به نام پروتوزوآ تنها یک سلول در همه ی وجود خود دارد. این موجودات را « تک_یاخته_ها » ویا « آغازیان » نیز می نامند.
?موجودات زنده ، چه یک نهنگ غول پیکر باشد یا انسان و یا یک گل سرخ ، همه در #سلول های خود ماده_ای_مشترک به نام پروتوپلاسم دارند . این ماده ی حیاتی را دیواره ی سلول ها در برگرفته است .
? پروتوپلاسم از دو قسمت عمده تشکیل شده است :
1- هسته که در وسط قرار گرفته و تقریبا سفت است.
2- سیتوپلاسم که نرمتر بوده و بیشتر مایع است.
?همه ی پروتوپلاسم ها مثل هم نیستند . هر موجود زنده ای نوعی پروتوپلاسم مخصوص خود را دارد. به علاوه ، انواع مختلف سلول های یک موجود زنده نیز هر کدام دارای نوع مخصوصی از « پروتوپلاسم » می باشد.
سرنوشت سلول تخم پس از لقاح:
نطفه، يكى از مراحل خلقت انسان است، كه اين مرحله از اولين روز حمل يعنى زمانى كه گامت مرد با گامت زن تركيب شد (سلاله )و به عبارتى عمل لقاح انجام شد، شروع شده و تا روز ششم از ابتداى بارورى طول مىكشد.
به سلول گامت ماده (تخمك) كه با گامت نر (اسپرم) باردار شده است، سلول تخم مىگويند كه قرآن از آن به «نطفه» تعبير كرده است و آن سلول واحدى است كه در ابتدا بزرگتر است اما با شروع تقسيم كه اولين تقسيم تخم حدود 30 ساعت پس از لقاح آغاز مىشود، تعداد آن بيشتر شده و اندازه آن كوچكتر مىگردد. در ابتداى عمل لقاح نطفه هنوز وارد رحم نشده زيرا عمل لقاح در ناحيه آمپول لوله رحم، كه وسيعترين بخش لوله رحم و در نزديكى تخمدان است، صورت مىگيرد. اما با تقسيم هرچه بيشتر تخم، تا به شانزده سلول برسد،
⬅️شكل ميوه توت را به خود مىگيرد كه به آن morula مىگويند.
سلولهاى داخلى مورولا، توده سلولى داخلى و سلولهاى اطراف، توده سلولى خارجى را به وجود مىآورند كه در پايان روز پنجم مورولا به بلاستوسيست تبديل مىشود كه تعداد سلولهاى آن به 50 تا 60 عدد مىرسد و در خلال تقسيم و تكثير به داخل رحم منتقل شده و حدود روز ششم شروع به نفوذ در بين سلولهاى جدار داخلى رحم مىكند كه در اين مدت قطر جنين از پنج ميليمتر تجاوز نمىكند و جزء اعظم آن را آبى تشكيل مىدهد كه در آن غوطه ور است. «1»
«1» ر.ک رويانشناسى لانگمن، ص 47
بیشتر بدانید
جنين در حالت مضغه دو مرحله ى عمده را پشت سر مىگذارد:
نخست: مرحله ى مضغه نامتمايز (يا غير مخلّقه) كه تا پايان هفته ى چهارم ادامه دارد و هيچگونه تمايزى در اعضاى بدن وجود ندارد.
دوّم: مرحله ى مضغه متمايز (يا مخلّقه) كه از ابتداى هفته ى پنجم شروع مىشود. در اين مرحله تمايز لايه هاى زاينده و تغيير شكل و حركت سلولهاى آنها (Defferentation) شروع مىشود. خداوند از اين مرحله به نام « #تخلق» ياد كرده است زيرا هريك از اين لايهها مسؤوليت تشكيل يكى از دستگاهها يا اندامهاى بدن را به عهده مىگيرند.✅ زمانی که جنين كاملا (در رحم) جايگزين شد مرحله ى مضغه از هفته ى سوم آغاز مىشود. و دو بخش مهم آن يعنى توده ى داخلى سلولى و لايهى تروفوبلاست به ترتيب شروع به تشكيل جنين و اندامهاى فرعى جنين مىكنند.
?ابتدا سلولهاى توده ى داخلى تشكيل? سه لايه ى زاينده جنينى مىدهند كه عبارتند از:
?الف: لايه ى اكتودرم (Ectoderm): اين لايه عامل به وجود آمدن? نخاع، مغز، اعصاب و بشره پوست و غشاهاى مخاطى دهان و بينى است.
?ب: لايه ى مزودرم (Mesoderm): اين لايه عامل به وجود آمدن ?قلب، رگهاى خونى، خون، استخوان، عضلات، كليهها، قسمت ميانى پوست و قسمتى از غدد داخلى است.
?ج: لايه ى آندودرم (Endoderm): اين لايه عامل به وجود آمدن دستگاههاى گوارش، تنفس،? غدهى تيروئيد، كبد و لوز المعده است.
قطعه جويده شده اى از گوشت يا غير آنكه در ابتدا يكنواخت و مخلّقه است و سپس تشكيلات و سلولهاى ناهمجور غير مخلّقهاى در او به وجود مىآيد. ( هموژن، هتروژن)
پس از اينكه به صورت مضغه درآمده عروق مشبكهاى در فواصل تشكيلات گوشت مانند ناهمجور بوجود مىآيد.»☑️اشاره به آيه ى 5 سوره ى حج☑️
دیدگاهها