کتاب گنجینه بهارستان
تاريخ پزشكى ايران، آنچنانكه عمق و وسعت آن مى طلبد، مورد كاوش و پژوهش ژرف و گسترده قرار نگرفته است و هنوز بسيارى از متون شاخص طبّى، همچون آثار زكرياى رازى، قانون ابن سينا، ذخيره خوارزمشاهى و … به شيوه انتقادى و علمى، تصحيح نشده اند و مطالب آنها مورد تحليل و تحقيق قرار نگرفته است.
انگشت شمار بودن مصحّحان و متخصّصان متون كهن پزشكى- و كلا متون علمى- باعث شده است كه تصحيح و چاپ اينگونه متون، به كندى تحقّق يابد و بسيارى از متون و رسائل پزشكى همچنان غبارآلوده در كتابخانه ها بمانند و صورت تصحيح و چاپ نبينند.
كتابخانه مجلس شوراى اسلامى مفتخر است با اختصاص مجلّداتى از مجموعه گنجينه بهارستان به رسائل طبّى، گامى هرچند كوتاه در تأليف و تدوين تاريخ پزشكى ايران بردارد و در حدّ توان و بضاعت خود، بر توصيه و نظر دانشمند گرانمايه، استاد عبد الحسين حائرى عمل كند كه معتقدند تاريخ علم بايد بر پايه نسخ خطى، تدوين يابد.
مجلّد نخست از گنجينه بهارستان (پزشكى) شامل سه رساله است با مشخصّات زير:
1. غياثيه:
اين رساله، نگارش نجم الدّين محمود بن صائن الدّين الياس شيرازى، از اطبّاى نامى سده هشتم هجرى است. رساله، شامل يك مقدّمه و چهار مقاله است:
مقاله نخست:
کتاب گنجینه بهارستان
در علم نظرى طبّ شامل 17 باب.
مقاله دوّم:
کتاب گنجینه بهارستان
شامل 59 باب، و حجيمترين بخش رساله است. چهل و نه باب اوّل آن به توصيف بيماريهاى خاص اعضا، علائم و معالجات آنها اختصاص دارد.
مقاله سوّم:
کتاب گنجینه بهارستان
شامل قرابادين كوچك يا ادويه مفرده است.
مقاله چهارم:
کتاب گنجینه بهارستان
در شناخت ادويه مرتّبه يا قرابادين كبير، و شامل 22 باب است. در تصحيح اين رساله، سه نسخه خطى مورد استفاده قرار گرفته است
2. زبدة قوانين العلاج فى جميع الأمراض:
اين رساله، تأليف محمّد بن علاء الدّين بن هبة اللّه سبزوارى، از اطباى سده نهم هجرى است. رساله مشتمل بر چهارده باب، و هر باب مشتمل بر چندين فصل درباره بيماريهاى انسان از سر تا پاست.
3. نصيحتنامه سليمانى:
رساله اى است در حفظ الصّحة از محمّد حكيم بن مبارك، از دانشوران سده دهم هجرى، و از اطبّاى شاه سليمان عثمانى (جلوس 926، وفات 974 ه. ق) و نياكان او.
وى اين رساله را به نام شاه سليمان عثمانى و جهت حفظ صحّت ملتزمان دربار وى در ايّام و با نگاشته است
مطالعه این کتاب را به شما پیشنهاد می دهیم
هنوز بررسیای ثبت نشده است.